Evladiyelik tohumları koruyorlar / Ntvmsnbc
Ayzen Atalay Durmuşoğlu / Ntvmsnbc
Güncelleme: 10:21 TSİ 03 Haziran. 2009 Çarşamba
Haberin Orjinalini okumak için tıklayın…
Kirazlı, Kuşadası yakınlarında… Kuşadası’nın kalabalığından uzak, tepelerin arasında, yemyeşil bir köy. Köylüleri güleç yüzlü.
Organik tarımla elde ettikleri ürünleri her pazar köy meydanına çıkarıp heyecanla müşteri gelmesini bekliyorlar. Tezgahları rengarenk, taptaze… Çiçeği burnunda kabaklar, pembe-sarı kirazlar, bamyalar, semizotları… Mevsimin tüm lezzetleri elleri arasında. Bahçeden koparıp getirdikleri meyve sebzelerin etiketlerini özenle yerleştirip, pazar önlüklerini takan köylü kadınlar pazara gelenlerle sohbet etmeyi, yemek tarifi vermeyi çok seviyor.
Karakiraz, osmancık üzümü, hurma zeytini, pembe domates, beyaz bamya, oturak fasulye, karagöz börülce, acur, kadınbudu karpuz, alaca uzun karpuz, kara uzun karpuz… Hepsi köye veya bölgeye özel yerli tohumlardan organik olarak üretilen, yok olmaya yüz tutmuş ürünler…
Kirazlı’da nesillerdir hasat zamanı en güzel ürünlerin tohumları bir sonraki ekim için seçilmiş, alınmış, saklanmış.
Haberin devamı ↓
reklam
Ancak nesiller değiştikçe Kirazlıların ticari tarım ürünlerine, gelişen turizme direnmeleri de güçleşiyor.
Bunun için 2006 yılında Kirazlı’da özel bir çalışma başladı. Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat, Mayıs 2006’da Davutlar’daki Değirmen Çiftliği’nin de desteğini alarak başlattıkları projelerinin hedefini şöyle tanımlıyor: “Meyve ve sebzesinin yerli, köyün gerçek köy olarak kaldığı bir yerleşim olarak devam edebilmek”. Bunun için GEF Küçük Destek Programı’nın (SGP) desteği ile ekolojik tarım sertifikalı yerli organik sebze fidanlığı kurulması ve köyde yerli meyvenin kaliteli, markalı, standart üretimi, işlenmesi, ambalajlanması için çalışıyorlar. Köye ait marka olarak köyün eski adı olan ‘KÜPLÜCE’ seçildi.
Kirazlı’nın evladiyelik tohumlarının korunması için çalışanlar arasında organik tarıma gönül veren Gürsel Tonbul da var. Gürsel Tonbul, organik tarım konusunda yıllardır sürdürdüğü çalışmaları ve tecrübeyi Kirazlı’daki türleri korumak için kullanıyor. Gürsel Tonbul şimdi herkesi Kirazlı’daki festivale şu sözlerle davet ediyor: “Organik tarımda 4. Kiraz festivali şenliğimiz 7 Haziran Pazar
günü Kuşadası Kirazlı köyünde yapılacak.Kiraz yarışması,geleneksel folklor gösterileri ,organik pazar yeri(kadınlar her Pazar açıyor) ve Tolga Çandar konseri ile köyümüz şenlenecek.Saat 15.00 da başlıyor akşama kadar.Fırsatı olan herkesi bekleriz.”